Paella de marisco met vleugels…

9850402186_bcd267ee37_kErotisme, vreugde en heerlijke smaken. In een gerecht!

Ja, ik ken bijna geen ander gerecht die me zo veel vreugde geeft als de paella, een plezier om te maken en een genot om te eten. Weet wel hoe dat komt: de pan, zijn vorm, het spelen met het vuur (letterlijk en figuurlijk), het verdampen van geuren in de lucht, de vaste rituelen, het raden van de verschillende kooktijden, de exotisme en de sensualiteit van kruiden en specerijen, de smaak van de grond en van de zee, hoe de paella geserveerd wordt… Ja, 30 bijzondere minuten.

Hieronder het recept van mijn paella (de marisco) voor 4 personen. Gebruik het recept als richtlijn en volg vooral jouw instinct.

Paella de marisco

400 gram paella rijst
het verse sap van 5 tomaten
snijbonen in mooie blokjes gesneden
peulen
een rode paprika in dunne lange repen
een paar liter visbouillon (getrokken met kreeft, kabeljauw, venkel, wortels, 1 kruidnagel, verse tijm, peterselie en een paar korrels peper)
8 langoustines
8 sardienen geopend als een boek
zeevruchten (ook uit de diepvries: een paar mosselen, dikke garnalen, inktvis, vongole…)
verse tijm, oregano en peterselie
olijfolie extra vergine
2 teentjes knoflook (geperst)
1 citroen
gemberpoeder
rode pepertje
saffraan
zeezout en peper

Bereidingswijze:

Orden alle ingrediënten op de werktafel…

Pan op het vuur. De geperste knoflook aanfruiten in 4-5 eetlepels olijfolie.

Snijbonen, peulen en paprika in de pan voor 4 minuutjes. Op een zachte vuur.

Tomatensap in het midden van de pan, met een lepel goed mengen.

Vuur hoger zetten, laat de groenten en het sap nog 3-4 minuutjes koken.

Voeg de warme bouillon tot 1,5 cm van de panrand. Het moet lekker pruttelen.

Nu de rijst in de pan, met een volle hand, als een kruis, eerst naar boven naar beneden, daarna links naar rechts. Met een lepel de rijst goed verdelen. Vuur lager zetten. Reken ongeveer 13-14 minuutjes kooktijd. Wees alert, de rijst moet niet aan de pan plakken, dient te zwemmen in de visbouillon.

Leg de sardienen in de pan, dekken met de rijst, daarna de langoustines en de zeevruchten. 3-4 minuutjes laten koken, altijd op een zachte vlam. Eventueel een beetje bouillon toevoegen. Stem de smaak en kleur af met de specierijen, even proeven, een beetje citroenschil, de kruiden fijn gesneden. Zout en peper.

Vuur uitzetten. Een schone doek op de paella doen. De rijst laten rusten voor 2-3 minuutjes op een manier dat alle smaken afgerond worden. Rijst niet te droog, een beetje nat houden, laat hem rollen op de vork.

Genieten!

Vertel uw netwerk over ons

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *