HartigPastaRecepten

(Mijn) Spaghetti al pomodoro e basilico…

Door 27 januari 2016 Geen reacties

11393209_762474140534122_1167643916126293194_n“Voor de authentieke pasta dacht ik meteen aan een van de symbolen van de Italiaanse gastronomie: de spaghetti al pomodoro e basilico. Een gok. Essenties, concentraat van smaken, evenwicht en zuiverheid. Het uitstellen van de ingrediënten en het weer samenstellen. Het proeven en het raden van smaken…”

(Mijn) Spaghetti al pomodoro e basilico

Ingrediënten voor 3 personen:

225 g spaghetti
3 liter water + 18 g zeezout
1 kg verse en rijpe tomaten (indien mogelijk de San Marzano of de Pachino, anders de NL tomaten…)
100 g verse basilicumblaadjes
100 g olijfolie extra vergine
1 teentje licht geperste knoflook
1 gedroogd pepertje
zout, peper en rietsuiker
parmigiano reggiano

Bereidingswijze:

Doe de olie, knoflook en pepertje in een glazen potje, verwarm deze in de magnetron op half vermogen voor 3 minuutjes. Olie zeven en laten afkoelen (basis voor de saus en voor de afwerking).

Tomaten wassen, blancheren, afkoelen, ontvellen, zaadjes verwijderen, mixen en 2 keer zeven.

Velletjes tomaten in de oven drogen. 3 mooie, geheel gedroogde velletjes bewaren en lakken met olijfolie, de rest vermalen met de mixer tot poeder.

Van de blaadjes basilicum de essentiële olie (koud) extraheren; het extract in een bruin glazen flesje met pipet of verstuiver doen en koel bewaren.

Pasta in kokend water met zout laten koken tot 3/4 van haar kooktijd.

In tussentijd, 40-50 g olijfolie in een pan verwarmen op een zachte vlam, tomaten toevoegen, mengen, vlam hoger zetten, smaak aanpassen met zout, peper en een puntje suiker, densiteit regelen…

Spaghetti afgieten, in de saus toevoegen, gas regelen, pasta mengen met twee lepels voor een paar minuutjes totdat een gedeelte van de saus geabsorbeerd wordt.

Vuur uitzetten, spaghetti 30-40 seconden laten rusten en de smaken afronden.

Op het bord serveren: spaghetti ‘vorkjelepeltje’ doen, afwerken met een paar druppels olijfolie, de essentie van basilicum, tomatenpoeder en tot slot, voor de krokante bijt, het velletje tomaat.

Spaghetti aan tafel brengen met (apart) een blokje parmigiano en een fijne rasp.

De kracht van eenvoud… Genieten!