HartigRecepten

Allioli…

Door 3 april 2016 Geen reacties

1782036_516572961790909_326969400_nAllioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.

Een zware metgezel dus voor jouw salades, vleesgerechten, soepen en tapas hapjes. Voor sterke gehemeltes, proevers die aan tafel medeplichtigen zoeken wegens de krachtige smaak en de fatale reactie op de adem…

Met de tijd en de verfijning van smaak, is de aioli verandert in een knoflookmayonaise. Als dipsaus of lekker en nodig om bijvoorbeeld de smaak van een bbq, groente of dikke gepocheerde gamba’s te ondersteunen.

Mijn recept.

Met een scherp mes en een snijplank maak je van drie teentjes verse knoflook een dunne pasta: allereerst de groene kernen verwijderen, daarna de teentjes grof snijden, het vruchtvlees hakken en met het snijvlak strak spatelen, op en neer, met een snelle golfbeweging van het mes, totdat de knoflook bijna vloeibaar is.

Leg dan de knoflookpasta in een kom met twee verse eidooiers en het sap van een halve citroen, een snufje zeezout en witte peper. Goed kloppen met een garde. Blijven kloppen en heel langzamerhand, druppel op druppel, 3 dl maïsolie (of zonnebloemolie) en 1 dl extra vergine toevoegen tot het mengsel dik wordt en emulgeert.

Voor een zachtere smaak, kan je de teentjes knoflook eerst een paar minuutjes in warme melk koken.