DessertReceptenZoet

La torta caprese…

Door 12 april 2016 Geen reacties

Torta caprese met vleugelsElk gerecht heeft een verleden, een ‘histoire’, ook als zijn sporen moeilijk te vinden zijn tussen alle legendes, vage bronnen en verschillende culturele invloeden. Maar wat een mooi en leerzaam spel voor de fantasie, om zich te verdiepen in de oorsprong van een gerecht, een recept.

Neem bijvoorbeeld de ‘torta caprese’, een typische lekkernij uit de Napolitaanse keuken. Een taart gemaakt met een paar ingrediënten in perfecte evenwicht met elkaar; krokant en wit buiten, zacht en zwart binnen; lekker dik om de tanden erin te zetten. De een beweert dat deze taart gemaakt werd aan het Napolitaanse hof voor de Oostenrijkse prinsessen tijdens hun Vakantie in Napels en hun Sachertaart misten. De ander beweert dat de Caprese in 1920 ontstond na de fout van een kok, een zekere Carmine De Fiore, die voor 3 Amerikaanse gangsters, de handlangers van Al Capone, een chocoladetaart moest bakken…

Op internet zijn talloze versies te vinden. Met oog voor de Traditie, volg ik voor mijn gasten het recept van de ‘Associazione Pasticcieri Napoletani’, de vereniging van de Napolitaanse patissiers.

Hieronder mijn recept.

Torta Caprese, de ingrediënten:

8 verse eieren op kamertemperatuur
250 g amandelen met vlies (ongeroosterd)
250 g zachte boter
250 g suiker
200 g pure chocola (75 procent vaste cacaobestanddelen)
50 g cacaopoeder

Als eerste de amandelen samen met de suiker raffineren: dus fijn, zeer fijn malen met een krachtige mixer. Belangrijk is dat deze stap zo snel mogelijk wordt gemaakt om de amandelen niet verhitten.

In de magnetron op half vermogen de chocola langzaam en onder af en toe roeren, laten smelten tot een maximale temperatuur van 45 °C. Voeg vervolgens een paar druppels water aan de chocola toe en laat het stijven tot een consistente pasta.

Op de werkbank (of voor het gemak in een brede kom) met als enige gereedschappen jouw eigen handen, een spatel en geduld, het amandel/suikermeel kneden met boter, cacaopoeder en de chocolapasta.

Als deze massa homogeen wordt kan je de eieren toevoegen, een paar per keer zodat ze goed geabsorbeerd worden.

Schep het beslag in een ingevette springvorm van Ø 24 cm, hoogte 6 cm.

Oven op 180 °C, statische functie.

Baktijd: 35-40 minuutjes.

Laat de taart afkoelen in haar vorm en bestrooi voor het serveren met poedersuiker en cacaopoeder.

Genieten!