HartigRecepten

Risotto en asperges…

922918_382637561851117_174026408_n

Koken, lekker koken, kan therapeutisch zijn. Als je een dipje hebt, maar ook als je blij als een kind bent: asperges! Hollandse witte asperges. En rijst, de Carnaroli. Vandaag risotto en asperges met vleugels.

Ingrediënten voor 4 personen:

350 g rijst (type Carnaroli)
500 g Hollandse witte asperges
1 teentje knoflook
olijfolie extra vergine
circa 90 gram boter
1 glas witte wijn (chardonnay)
2 à 3 laurierblaadjes en verse tijm
peperkorrels
geraspte parmigiano
zout en witte peper

Voor de aspergebouillon:

Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige onderkanten eraf. Snijd de asperges in mooi blokjes en dek met een vochtige doek.

Kook de schillen en houtachtige onderkanten van de asperges in 3 liter water met 2 of 3 laurierblaadjes en enkele peperkorrels. Laat 2 uur trekken op zacht vuur.

Voor de risotto:

Fruit in een brede, hoge pan een geperst teentje knoflook zacht in 4 eetlepels olijfolie en 70-80 gram boter. Zet het vuur hoger en doe de risottorijst in de pan erbij, tot de rijst gaat roosteren. Blus na 1 minuut af met een glas chardonnay. Zet het vuur laag en voeg wat gezeefde aspergebouillon tot de rijst er net mee onderstaat. Laat een takje tijm meetrekken.

Voeg de aspergestukjes toe aan de risotto. Zacht mengen met een houten lepel. Laat circa 15 minuten zacht garen. Zorg dat de rijst nat blijft, de bouillon moet langzaam door de rijst geabsorbeerd worden.

Als de risotto “al dente” is het vuur uitzetten, een paar klontjes koud boter toevoegen en op smaak brengen met wat geraspte parmigiano, zout en witte peper (de “mantecatura”).

De consistentie aanpassen met eventueel nog een paar lepels bouillon. De rijst moet vochtig en crème achtig genoeg zijn zodat het beweegt als een zeegolf op de vork.

Voor de extra bijt serveren de risotto met iets krokant, een koekje parmigiano bijvoorbeeld.

Genieten!