ReceptenZoet

Confituur van abrikozen…

Door 11 juni 2016 Geen reacties

10426293_613379885443549_6752351481260051161_nIk weet niet voor jullie, maar voor mij geeft een volle voorraadkast een gevoel van veiligheid, prosperiteit en zekerheid.

Mijn kast is een afspiegeling van mijn vreselijke behoefte aan orde en controle: alle producten staan paraat op basis van soort, gebruiksfrequentie, verpakking en vervaldatum en zo netjes opgestapeld dat als je goed kijkt, lijkt bijna dat alle etenswaren wolkenkrabbers in miniatuur zijn.

Olijfolie extravergine, pasta en Carnaroli rijst hebben een ereplaats in
mijn voorraadkast net als de tomaten in blik, nutella en – mooie herinnering uit mijn jeugd – gecondenseerde melk.

Onmisbaars zijn in ieder geval twee of drie potjes honing (gekocht in Italiƫ bij een oude dame, la signora Maria, imker uit mijn streek, of bij mijn vriend Nico hier in Den Treek) en jam in alle smaken en kleuren, zelfgemaakt of stiekem gejat bij mijn lieve moeder.

Hieronder het recept dat ik met jullie wil delen om een lekkere confituur te maken. Een snelle en zeer toegankelijke methode, zonder lange kooktijden, met als geleimiddel een natuurlijke product, de pectine. Niet zo zoet, met meer ruimte voor fruit, en als extra smaak de amaretti koekjes.

Benodigdheden

900 g rijpe perziken (gewassen en afgedroogd, met de schil voor de structuur en de kleur, zonder pitten en gesneden in kleine blokjes)
350 g suiker
100 g amaretti
50 ml verse citroensap
10 g pectine

Bereiding

Leg de stukjes perzik in een brede pan met dikke bodem. Meng de suiker met de pectine en voeg het dan aan het fruit toe. Zet het vuur aan en breng de massa fruit-suiker-citroensap aan de kook. Laat de massa voor 3 minuten op een zachte vlam koken en blijf met een keukenlepel roeren.

Controleer of de confituur dik genoeg is.

Haal dan de pan van het vuur, voeg de verpulverde amaretti toe, roer goed en het eventuele schuim met een schuimspaan weghalen. Schenk de confituur, nog warm, in gesteriliseerde potten.

Hermetisch afsluiten en omdraaien voor 5 minuten. Laat afkoelen.

Liever deze minder zoete confituur voor 4-5 maanden ongeopend in de voorraadkast of koelkast bewaren.

Genieten met vers, warm brood en een dikke laag boter.