ReceptenZoet

Aranciata nuorese…

Door 6 november 2016 Geen reacties

10394519_653590258089178_1321534903735446266_nVandaag wil ik graag een recept met jullie delen,  een typische specialiteit uit Sardegna, een antieke receptuur gemaakt met sinaasappelen, honing en amandelen.

De aranciata nuorese (“s’aranzada nugoresa” in sardijns dialect) is een onvervalste en eenvoudige zoetheid, om te genieten aan het einde van een diner als dessert, bij de koffie of als fris en voedzaam tussendoortje.

In Nuoro en provincie wordt de aranciata aangeboden bij banketten en feesten, vooral tijdens de bruiloften. Hoe lekkerder het is, hoe geslaagder het feest… Prachtig toch, zo’n traditie?

De ingrediënten zijn: 300 g honing (zacht van smaak, denk bijvoorbeeld aan een linde-, eucalyptus- of lavendelhoning), 200 g witte amandelen en 250 g sinaasappelschil.

Snijd met een scherp mes de amandelen tot dik schaafsel en laat ze in de oven licht roosteren.

Van biologische/onbehandelde/goed gewassen/gedroogde sinaasappelen krijg je 250 g oranje schil. Snijd dan de schillen à la julienne en leg ze in een kom voor 48 uur met vers water en ijsklontjes (op deze manier haal je de bittere smaak van de schil weg). Zeef de schortjes, droog ze met een schone doek en doe ze in een pan met al de honing op een zeer zacht vuurtje voor 25 minuutjes.

Voeg dan de amandelen toe en laat alles nog 5 minuten op het vuur. Roer wel regelmatig.

Haal de aranciata van het vuur, even af laten koelen op ovenpapier en met 2 lepeltjes portioneren in kleine hapjes.

Serveren, ogen sluiten en genieten!