ReceptenVerhalenZoet

Il Bicerin…

Door 21 maart 2017 Geen reacties

bicerin‘Il Bicerin’ is een traditionele drank uit Turijn gemaakt met chocolademelk, koffie, suiker en slagroom. Het wordt geserveerd in hoge, dikke glazen, daarom het dialectale woord ‘bicerin’ (glaasje).

 Ernest Hemingway heeft deze drank op zijn lijst van de 100 dingen die hij van de wereld zou redden. Mits ‘a regola d’arte’ gemaakt is, met een goede selectie van ingrediënten en het juiste evenwicht van de verschillende smaken, temperaturen en consistenties.
 
Het antieke, originele recept van de 19e eeuw is een geheim. Als je wilt kan je mijn recept proberen, je zult er geen spijt van krijgen.
 
De ingrediënten zijn per persoon:
 
70 ml volle melk
20 g chocolade met een cacaogehalte van 85%
2 lepeltjes rietsuiker (6-7 g)
50 ml koffie espresso gezoet met 1 lepeltje rietsuiker (3-4 g)
60 ml vers licht geklopte slagroom (neutraal, zonder suiker).
 
In een pan de pure chocolade laten smelten met de volle melk en de rietsuiker; 6-7 minuten zacht laten intrekken totdat het dik vloeibaar wordt. In de tussentijd maak je de koffie met de espressomachine of – zoals ik – met de oude, traditionele cafetière moka… De koffie zoeten met suiker.
 
Zodra je klaar bent, kan je de drie elementen in laagjes in het glas schenken. Eerst de warme chocolademelk, circa 60 ml; daarna de warme koffie, 50 ml. Vervolgens dek je het af met een laagje slagroom (1 cm).
 
Laat het glaasje voor een minuutje rusten, even alle smaken laten afronden.
 
En… niet mengen tijdens het drinken, anders verpest je de verrassing voor jouw smaakpapillen!
 
Serveren met koekjes zoals zelfgemaakte savoiardi of amaretti. Ideaal om een koude winterse zondagmiddag te verblijden.
 
Genieten!