Ik ben weer aan de lijn én – verbazingwekkend – lukt het me nu wel, tot nu toe. Geen afslankpillen, shakes of crash diëten. Nee. Bewust eten, met mate drinken, veel sport en beweging. Vanaf 1 januari ben ik 4 kg afgevallen, vooral vet. Als het zo doorgaat, mits ik tussen  ½ kg en 1 kg kwijt raak per week, ga ik mijn doel halen! Over een half jaar, een maand meer, een maand minder.

Oh zeker, het is niet makkelijk voor mij als kok, mens en als smaakgenieter. Een T O P prestatie als ik het zo volhoud.

Vreselijk! Vooral mezelf beheersen tijdens een hongeraanval. Zo moeilijk om het trekgevoel te voorkomen. Midden in zo‘n crisis word ik onrustig, ga zweten boven mijn lippen, mijn gedachten wankelen en ik krijg hele vreemde verschijnselen: paniekaanvallen, hallucinaties van heilige geesten, tremors… De strijd tussen de twee kanten in mij, het ascetische engeltje en de duivelse verleider.

Het verlangen naar verboden vruchten is voor mij lastig; een paar weken geleden dacht ik aan de geur en de smaak van een tulband, bereid met roomboter en rozijnen, spons van smaken en heerlijke suiker. Gisteren, de laatste crisis:  tijdens mijn wandeling in Den Treek dacht ik opeens met een onbeschrijfelijke wellust aan een warme appel-peren crumble geserveerd met vanillecrème. Toen ik thuis was deed ik niets anders dan de kasten opentrekken, de ingrediënten verzamelen en te koken op mijn beste manier. Alleen toen het overheerlijke gerecht klaar was, realiseerde ik me dat
– voor het goed behalen van mijn doel – het beter was om die bom van gulzige calorieën aan mijn buren te geven en verder met de dag te gaan met een kopje warme tisane.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: het recept van mijn crumble heb ik bewaard en dat wil ik graag met jullie delen.

Voor de fruitvulling, heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 kg goudrenetten
1 kg peren Doyenne du Comice
100 g gedroogde pruimen zonder pit, in blokjes gesneden
75 g gedroogde abrikozen zonder pit, in blokjes gesneden
50 g rozijnen
50 g krenten
75 g suiker
75 g water
½ glas witte wijn
geraspte schil van een citroen
2 kaneelstokken
1 vanille stok.

Maak in een pan een siroop met 75 g suiker en 75 g water. Voeg dan de pruimen, abrikozen, rozijnen, krenten, kaneel, geraspte citroen, de vanillemerg en de opengesneden stok. Afblussen met de wijn en laat het zacht pruttelen op het vuur voor 5-6 minuten. Laten afkoelen.

In tussentijd de appels en peren met hun schil in grove blokken snijden.

Verwarm de oven voor tot 180 oC. Vet met boter een ovenschaal van 28 x 18 cm in.

De verse en gedroogde fruit samen mengen en in de ovenschaal doen. Zet dit 10 minuten in de oven.

Voor de crumble heb je nodig:

100 g tarwebloem
100 + 50 g havermout
100 g boter
75 g suiker
½ theelepel kaneelpoeder
het meg van een vanillestokje
100 g walnoten grof gehakt
50 g pijnboompitten

Doe de bloem, 100 g havermout, suiker, kaneel en vanillemerg in een grote kom en met een garde goed mengen. Voeg dan het koude boter, in blokjes gesneden. Wrijf de ingrediënten met je vingers samen tot dat je een grof kruimelig deeg hebt. Roer er de walnoten en de pijnboompitten door.

Haal het fruit uit de oven, dek dit met de kruimeldeeg en 50 g havermout, zet weer de schaal in de oven voor circa 20 minuten tot het deeg opborrelt en goudkleurig is.

Serveer deze fruit crumble op tafel met de ovenschaal, nog lauw en met licht geklopte slagroom of een schaaltje vanillecrème.

Genieten!