Er zijn altijd onmisbare rituelen in de keuken, afhankelijk van de seizoenen en de eigen tradities, culturen en gewoontes.

Onmisbare rituelen in de koude, donkere dagen van de herfst en in de witte bevroren winter zijn bijvoorbeeld de erwtensoep of het maken van een calorische en zonnige polenta. Wat een genot, het wachten totdat het water aan het koken is en daar dan het grove maismeel instrooien, het roeren en het opletten dat de gele pap glad blijft en niet aanbrandt.

Rituelen die vreugde in de keuken brengen, vreugde aan de kok en vreugde aan al de tafelgenoten.

En zoals de erwtensoep geserveerd kan worden als een stukje cake bij de koffie (het gedicht van Ingmar Heytze docet), kan het maismeel gebruikt worden voor zoete doeleinden.

Vandaag wil ik een recept met jullie delen, het recept van een zoetigheid die in het Italiaans “Amor di polenta” heet.

Misschien beetje autistisch maar wel efficiënt en praktisch, het op een ordelijke manier neerleggen van alle ingrediënten op het
werkblad: 125 g boter op kamertemperatuur – 125 g poedersuiker – 100 g maismeel – 75 g patentbloem – 75 g amandelmeel – 2 eieren en 3 eierdooiers – 25 g rum – de schil van een halve citroen – het merg van een vanille stok – (facultatief 5 g bakpoeder).

De drie verschillende melen zeven en mengen in een kom met het vanille merg en de citroenschil.

In tussen tijd verwarm de (conventionele) oven voor op 180 °C.

Boter heel zacht laten smelten en toevoegen in een andere brede kom  aan de poedersuiker.  Mix dit mengsel met een elektrische handmixer minimaal 5 minuten totdat je een homogene massa krijgt. Voeg vervolgens de eierdooiers en de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende element pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Aromatiseer dit mengsel met rum.

Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel al de bloem voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft, van onder naar boven, van onder naar boven, met geduld. Schep dan het beslag in bijvoorbeeld een tulband bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar.

Handige trucje: prik met een tandenstokje in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster. En bestrooi desgewenst rijkelijk met poedersuiker.

Oh ja, ik was het bijna vergeten; je kan het mengsel ook in siliconen Madeleine bakvormpjes doen, voor heerlijke koekjes i.p.v. plakjes cake.

Geniet in ieder geval.