HartigRecepten

Linzencrème…

Door 3 juli 2016 Geen reacties

2931904436_2433cce9d6_oIk ben dol op linzen, ze zijn zo lekker en veelzijdig in de keuken. En ook gezond, rijk aan nutriënten zoals koolhydraten, proteïnen, ijzer, vitamine-B en voedingsvezels.

Deze peulvrucht is verkrijgbaar in allerlei soorten, afkomst en kleuren. Ik gebruik alleen de biologische linzen uit Casteluccio di Norcia in Umbrië die bekend zijn voor hun kwaliteit, de consistentie en hun formaat (elke linze heeft een diameter van minder dan 2 mm). Ze zijn vrij prijzig maar hun smaak beloont je en jouw gasten.

Vandaag wil ik jullie een recept presenteren, mijn linzencrème, waarmee op het bord de smaak van de grond en de smaak van de zee elkaar ontmoeten.

Voor 10 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

3 + 2 l krachtige groentebouillon
500 g linzen
10 verse en stevige kabeljauwfilets a 100/125 g per stuk
100 g geklopte slagroom
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 stengels bleekselderij
1 winterwortel
4 eetlepels olijfolie
50 g gedroogde paddenstoelen (eekhoorntjesbrood)
een paar snufjes cayennepeper (poeder)
zout en peper
verse tijm

Voor het gebruik, de linzen wassen en goed op onregelmatigheden nakijken, bijvoorbeeld op kleine steentjes en zand. Voor 4-5 uur in lauw water voorweken.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en de winterwortel al schoongemaakt in kleine blokjes.

Verhit de olijfolie extra vergine in de brede soeppan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en gedroogde paddenstoelen zachtjes aan met een paar snufjes cayennepeper en wat verse tijmblaadjes.

Leg dan de linzen in de pan en bak ze het geheel zachtjes voor 5-6 minuten. Voeg al roerend 3 liter warme bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Kook de soep in 40-45 minuten zachtjes gaar; met een staafmixer of een keukenblender de soep fijn pureren en 2-3 keer door een zeef passeren. De smaak en consistentie afronden met slagroom, zout en peper.

Serveer de linzencrème in een mooi wit bord met als garnituur een stevige, witte kabeljauwfilet gepocheerd in de restant van de groentebouillon. Afmaken met een dunne lijn olijfolie en een takje tijm.

Terra e mare.

Genieten!