HartigRecepten

Erwtensoep met vleugels…

Door 12 februari 2017 Geen reacties

1526537_704351739679696_5374953928846650839_nVoor mij een onmisbaar ritueel in de koude, donkere dagen van januari en februari: de erwtensoep maken!

Vandaag wil ik graag mijn recept met jullie delen… Erwtensoep met vleugels.

Ten eerste, leg alle ingrediënten op het werkblad: 500 gram spliterwten – 1 ½ kg hamschijf – 200 gr magere gerookte spek in blokjes gesneden – 2 rookworsten met fijne structuur – 1 ui – 1 winterwortel – 2 preien – 3 stelen bleekselderij – 4 kruimige aardappelen – 1 knolselderij – 1 bos bladselderij – 4 liter krachtige bouillon (van groenten en vlees) – peper en zout – boter en olijfolie extra vergine.

Was de erwten en laat ze een nacht in een pan met water weken. Smelt 50 gr boter met 3 lepels olijfolie extra vergine in een hoge snelkookpan en bak de spekjes hierin uit. Spoel de erwten af, voeg deze in de pan toe op een zacht vuur en laat ze op smaak komen in de kookvet voor 6-7 minuutjes. Voeg nu 4 liter warme bouillon en de hamschijf toe. Sluit de deksel van de pan, vuur hoog zetten, laat de pan fluiten en het vuur opnieuw zacht zetten. Het geheel dient voor 1 uurtje koken.

Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken, bereid je de groenten voor: maak ze schoon en snijd alles in mooie en gelijke blokjes.

Neem na 1 uur de hamschijf uit de pan, ontvet de soep en wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Ontvet ook de hamschijf, haal de botjes eruit, snij het vlees en doe het terug in de soep samen met de blokjes groenten. Laat alles nog 35-40 minuutjes koken op een lage vlam met de deksel erop. Breng dan de erwtensoep met peper en zout op smaak.

Nu de rookworst. Zet een pan met water op het vuur; als het water kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk en leg daarin de rookworst, ze moet voor 15 minuten rustig wellen. Uit de pan halen, omhulsel verwijderen, in mooie stukken snijden en voeg tenslotte toe aan de soep.

Zorg dat de erwtensoep mooi glanzend en vloeibaar is (geen verticale lepel dus, geen steen in de maag). Afmaken met fijngesneden bladselderij en een paar druppels olijfolie extra vergine.

Warme grove boeren brood op tafel en een vleeswarenschaal (Parma ham, beenham, salame en dun gesneden lardo).

Genieten.