ReceptenZoet

Le chiacchere…

Door 25 februari 2017 Geen reacties

1959850_522963174485221_562697030_nHet is tijd voor feest en grapjes, tijd voor Carnaval!

In het Latijn klinkt “Carnem Levare” (het wegnemen van het vlees) een beetje dreigend, in verwijzing naar de vastenwet van de Rooms-katholieke Kerk – geen vlees eten in de 40 dagen voor de Eerste Paasdag. Het woord “Carnevale” is wel een stukje beter, nietwaar?

Het zoetsymbool van carnaval in Italië is de “chiacchiere” (kletspraatjes), een dun gegiste deeg gearomatiseerd met o.a. citroen en witte wijn, gebakken in olie en gegeten met veel poedersuiker. Gulzige en zoete transgressie voor de kleinen en de groten.

Doe de volgende ingrediënten in een beslagkom: 500 g patentbloem, 2 eieren en 1 eierdooier, 200 g fijne kristalsuiker, de geraspte schil van een citroen, 100 g zachte boter, een paar snufjes zout om de smaak te versterken, 8 g vanillesuiker, 15 g bakkersgist en circa 150 ml witte wijn.

Meng/kneed alle ingrediënten 10-15 minuten tot het deeg droog en compact is. Eventueel een beetje bloem toevoegen. Laat de massa 2 uur rusten bedekt met een droge doek. Het deeg dan uitrollen tot een dunne laag van 1 – 1½ mm en snijden met een gekartelde deegsnijder in rechthoeken van circa 15 cm x 6 cm.

Vervolgens de chiacchiere frituren in een hoge frituurpan met goede olie totdat ze goudgeel zijn en zwellen. Dan uitlekken in absorberend papier. Olietemperatuur: rond de 170- 175 graden Celsius, constant. De olie mag absoluut niet roken en de “rookpunt” bereiken. Eventueel kunnen de chiacchiere even drogen in de oven voor 5 – 6 minuten, 100 graden Celsius.

Serveer de chiacchiere met poedersuiker aan beide kanten.

De 40 dagen vasten kunnen best even wachten!