De ‘clafoutis aux cerise’ is een klassieker uit de Franse keuken en relatief makkelijk te maken. Een heerlijk nagerecht, lauw geserveerd, in puntjes of in mono porties, met de kersen liever met de pit zoals de traditie wilt.

Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit wordt gemaakt, heten eigenlijk anders: ‘flaugnarde’ om precies te zijn maar het smaakplezier is precies hetzelfde.

Het geheim voor een succesvol resultaat zit in het evenwicht tussen de smaak van het beslag en het fruit: vers, rijp en zoet seizoen fruit met stevig vruchtvlees.

Onderstaand mijn recept voor een clafoutis (flaugnarde) met perziken.

Ingrediënten voor een ovenschaal met diameter van 24 cm:

600 g perziken (gewassen en afgedroogd, met de schil, zonder pitten en gesneden in dikke schijven);
2 ½ dl volle melk;
2 ½ dl room;
100 g bloem;
4 eieren;
125 g suiker;
50 g amandelpoeder;
50 g gesmolten boter;
1 vanillestokje;
zout.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Klop met een garde in een brede kom de eieren met de suiker, de bloem en amandelpoeder, het vanillemerg met de melk en room, de gesmolten boter en een snufje zout.

Vet de vorm in met boter en bedek de binnenkant met een dun laagje suiker.

Verdeel de perziken op de bodem, schenk het beslag eroverheen totdat de schijven bedekt zijn en bak de flaugnarde in circa 40-45 minuten goudbruin en gaar.

Serveer lauw, bestoven met poedersuiker.

(Je kunt de smaak van deze dessert eventueel versterken met een beetje geraspte citroenschil en een snufje kaneelpoeder op de perziken of een paar druppels amaretto likeur in de beslag).

Genieten!