Het is weer zondag, feestelijke rustdag. De dag waar wij de tijden vertragen en onszelf bewust meer verwennen.

De wekker martelt niet op zondag, we staan op wanneer we willen. Het gezamenlijke ontbijt met de familie, het bankje-koffie-krantje ritueel, de liederen van Schubert in de lucht, de lange wandeling in het bos, niet toeteren bij het stoplicht als het groen wordt, de inkopen voor een lekker diner zijn al op zaterdag met zorg geregeld, een goed flesje wijn staat paraat… En het Leven gaat.

Op zondag maak ik altijd de ‘pasta all’uovo’, het ei-deeg, basis voor verse tagliatelle en tagliolini, lasagne en cannelloni, ravioli, cappelletti, tortelli en tortellini.

Hieronder mijn basisrecept die ik graag met jullie deel.

Ingrediënten per persoon: 100 g semola di grano duro rimacinata De Cecco, 40 g ei en 40 g eierdooiers (gebruik biologische en superverse eieren met donker geel/oranje dooiers).

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine (de KitchenAid bijvoorbeeld) en zet het apparaat aan op de laagste stand. Kneed het mengsel met de deeghaak voor zeker 15-20 minuten totdat je een compact deeg hebt. Regel zo nodig de juiste consistentie door meer meel of een klein beetje koud water toe te voegen (jij kan uiteraard de deeg ook handmatig kneden, lekker met le mani in pasta…).

Als je klaar bent, bedek de pasta met plasticfolie, dan laten uitrusten voor een paar uurtjes in de koelkast.

Nu is het deeg klaar om verwerkt te worden.