Het komt vaak voor dat je brood over hebt. En wat doe je dan? Je kunt niet elke keer naar de kinderboerderij gaan, het brood aan de vogeltjes geven of malen tot paneermeel. Nee, dat kan niet.

Omdat oud brood nooit weggegooid dient te worden, moet je af en toe een origineel idee hebben om er iets goeds van te maken. Mijn moeder maakte met oud brood bijvoorbeeld een verschrikkelijke soep, de ‘pancotto’ (trauma van mijn jeugd!), of een broodtaart, troostmoment voor mijn tussendoortje om 4 uur.

Hieronder haar recept.

Ingrediënten voor een taartschaal met een diameter van 28-30 cm: 500 g (oud)brood – 1½ liter volle melk – 100 g pure chocolade – 100 g hazelnoten – 100 g walnoten – 100 g pecannoten – 3 eieren – 100 g in water geweekte rozijnen – 100 g gedroogde pruimen in blokjes gesneden – 5 g vanilline – de geraspte schil van 1 citroen – 75 g gesmolten boter – 30 cl rum – 200 g rietsuiker – 1 snufje zout.

Laat in een schaal het oude brood voor een nacht rusten doorweekt in volle melk zodat het brood zacht en homogeen wordt. De broodmassa goed (machinaal) mengen voor circa 15 minuutjes met suiker, eieren en vanilline, de gesmolten boter, de geraspte schil, zout en rum. Chocolade en alle noten in grove stukken hakken.

Als je klaar bent met het mengen, voeg dan aan de massa de chocolade en noten, de rozijnen en de pruimen toe. Goed door elkaar spatelen. De schaal beboteren en bestrooien met een dunne laag paneermeel. Massa in de schaal doen en meteen in de oven op 180 graden Celsius voor circa 40-50 minuten.

Serveer de taart met poedersuiker en (waarom niet) een glaasje grappa.

Genieten en… buona domenica a tutti!