Een goede kok is net als een alchemist; met zijn pannen, messen en kommen, spatels en wegenschalen, met zijn gereedschappen en ingrediënten proberen het lood in goud te veranderen. Heerlijke smaken als steen der wijzen.

Probeer de tijd te misleiden in deze gekke tijden door het onderstaande recept uit te voeren, je zult gelukkig worden.

Crème pâtissière, de ingrediënten:

250 gram room en 250 gram volle melk (of 500 gram volle melk)
100 g eidooiers
85 g suiker
20 g maïzena
1 vanillestokje
Geduld

Doe de melk en de room (alleen de melk voor een lichtere versie) in een steelpan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes. Voeg de vanillezaadjes en het stokje toe aan de melk en breng langzaam aan de kook. Af en toe de melk met een spatel roeren. Laat het mengsel voor 20 minuten op een vuurtje heel zacht intrekken.

In de tussen tijd, doe je de eidooiers, suiker en maïzena in een kom en klop je het geheel met een garde tot een bleke massa.
Zeef de warme melk en voeg beetje bij beetje toe aan het eimengsel, totdat het een homogene massa wordt.

Wanneer alle melk is toegevoegd en vermengd met het eimengsel, giet je alles weer terug in de pan die je in de tussen tijd weer schoon gemaakt hebt. Zet het mengsel opnieuw op een vuurtje, verhit de crème met een spatel al roerend totdat deze de achterkant van een lepel bedekt of tot een temperatuur van 85 graden Celsius. In deze fase is geduld het ingrediënt dat het verschil maakt.

Eventueel de crème pâtissière door een zeef halen.Nu het recept afwerken. Je hebt hiervoor zes mooie dessertschaaltjes van 7-8 cm doorsnee nodig.

In elke schaaltje een koekje naar smaak (een amaretto bijvoorbeeld, een lange vinger, een digestive, een Parijse wafel… een koekje). Giet de nog warme crème pâtissière in elke dessertschaaltje en zorg dat de koekjes bedekt zijn.

Laat de schaaltjes afkoelen onder een doek.

Serveer het dessert op kamertemperatuur.

Genieten.