Deze ontwortelde, gekke, onverwachte CV-tijden kunnen ook gezien worden als een mega reset, een soort Ctrl+Alt+Del voor ons allemaal. Een teruggaan naar onze essentie.

De tijden vertragen en er ontstaat opeens meer ruimte voor andere activiteiten, andere gedachten en perspectieven; een lange wandeling in het bos, op paden die niemand kent, een boek lezen, mooie ideeën op papier vastleggen maar ook lekker koken, een taart bakken, een nieuw recept uitproberen, experimenteren met brood en pizza deeg. Koken als antwoord op onze behoefte aan iets knus en beschermend, veiligheid en intimiteit.

Heb je trouwens gemerkt dat bloem en blokjes gist nu moeilijk in de schappen te vinden zijn? Meestal wat over blijft, zijn een paar pakjes biologisch meel, een teken dat er momenteel ook gelet wordt op de kleintjes.

Eten is onze primaire behoefte. Het brood, basiselement van ons eten, symboliseert welzijn en zekerheid, is voedzaam en essentieel. De mooist aangeklede tafel, klaar voor het rijkste banket, zonder brood is leeg en zonder betekenis, als een ontheiligd altaar.

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood, brood en water zijn leven.

“Neem en eet dit, dit is mijn lichaam” zei Jezus. Hoe mooi is het om brood te breken en te delen met je dierbaren en lotgenoten.

Er zijn verschillende methodes om brood te maken. De snelste manier is de ‘directe methode’, waarin alle ingrediënten in één keer worden gemengd. Het deeg wordt gekneed, voor gerezen, in vorm gesneden en na het rijzen voor 50-60 minuten in de oven gebakken. Een snelle en praktische manier die voordelen maar ook nadelen biedt.

Er is ook een andere methode om brood te maken; de indirecte methode, waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid.

Eerst wordt een ‘voordeeg’ (ook wel ‘biga’ of ‘sponge’ genoemd) gemaakt dat voor 16-18 uur moet rijzen. Daarna wordt het voordeeg weer vermengd met bloem, water, zout en eventuele andere smaakmakers. Een langere en ingewikkeldere manier voor brood met een hogere gas-vasthoudende kwaliteit van het deeg, een verbeterde en intensere smaak en geur, met een langere houdbaar- en verteerbaarheid.

Ik zal binnenkort met jullie, lieve vrienden, mijn recepten delen. In de hoop dat jullie het waarderen en ook eens uitproberen.

(In de foto een oeuvre van Safet Zec, 2016. Bread in hands, tempera, collage on paper on canvas)